Wat moet je weten over het aanvragen van hypotheekadvies?

Wanneer je een woning wilt aanschaffen en daarvoor een hypotheek gaat aanvragen, dan is het altijd aan te raden om hypotheekadvies te krijgen van een hypotheekadviseur. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat het aanvragen van een hypotheek niet zomaar iets is, maar ook dat er veel fout kan gaan bij het aanvragen van een hypotheek. Mocht je voor de eerste keer hypotheekadvies krijgen, dan weet je ook niet precies wat je er allemaal over moet weten. Maak je zeker niet druk, want in dit handige artikel kom je er meer over te weten. 

 

Een hypotheekadviseur werkt onafhankelijk

Er zijn veel mensen die weigeren een gesprek te voeren met een hypotheekadviseur. Dat heeft ermee te maken dat zij vaak denken dat zij denken dat een hypotheekadviseur werkzaam is voor een kredietverstrekker. Dat is zeker niet het geval, want in Nederland is het verplicht dat een hypotheekadviseur onafhankelijk werkt. Dat heeft ermee te maken dat de Nederlandse overheid wilt voorkomen dat hypotheekadviseurs alleen de hypotheken van een bepaalde kredietverstrekker aanraden, maar ook dat er een lening verstrekt word die eigenlijk nooit verstrekt had mogen worden. 

 

Je zult zelf de kosten van een hypotheekadviseur moeten betalen

Een van de belangrijkste punten die je moet weten over het inschakelen van een hypotheekadviseur voor het krijgen van hypotheekadvies, is dat je zelf de kosten van een hypotheekadviseur zal moeten betalen. Het is dus erg verstandig om er rekening mee te houden dat je duizenden euro’s kwijt zult zijn voor het krijgen van onafhankelijk hypotheekadvies door Univé. Erg vervelend, maar het is de investering dan ook zeker waard. Een hypotheekadviseur voorkomt namelijk dat je in de problemen komt. 

 

Het is soms verplicht om te spreken met een hypotheekadviseur

Een van de andere punten waar je rekening mee moet houden, maar ook weet van moet hebben, is dat een kredietverstrekker het verplicht kan stellen om te spreken met een hypotheekadviseur. Dat heeft er dan ook zeker niet mee te maken dat een hypotheekadviseur werkt voor een kredietverstrekker, want dat is nooit het geval. Het heeft er juist mee te maken dat een kredietverstrekker het belangrijk vind dat je de lening ook terug kunt betalen. Een hypotheekadviseur kan makkelijk inschatten of het verstandig is om een tweede hypotheek voor tweede huis te nemen, maar kan ook achterhalen of je de lening wel terug kunt betalen. Mocht je hier meer over willen weten, dan is het zeker verstandig om contact op te nemen met een kredietverstrekker.