Ga je binnenkort naar Afrika? Laat je dan vaccineren

Het is binnenkort weer vakantie en dat houdt in dat veel Nederlanders naar het buitenland gaan. Dat is natuurlijk te begrijpen, want je hebt een jaar lang hard gewerkt en bent nu even toe aan rust in je hoofd. Mocht je besloten hebben om naar Afrika te reizen, dan is het verstandig om er rekening mee te houden dat het vaccineren wellicht verstandig is. Welke vaccinaties er aangeraden worden, is afhankelijk van het land in Afrika. 

 

Welke vaccinaties worden aangeraden?

Als je naar een land in Afrika op vakantie gaat en wilt achterhalen welke vaccinaties er aangeraden worden, dan kun je dit het beste achterhalen door de website van het RIVM of de GGD te bezoeken. Je kunt via deze websites aangeven naar welk land je op vakantie gaat. Binnen enkele seconde krijg je te zien welke vaccinaties er aangeraden worden, maar ook welke maatregelen je kan treffen om jezelf te beschermen tegen de virussen. Het is belangrijk om te weten dat een aangeraden vaccinatie, bijvoorbeeld een Hepatitis B of een buiktyfus vaccin, niet verplicht is. Je kunt dus ook niet geweigerd worden omdat je je niet hebt laten vaccineren.

 

Waar kun je je laten vaccineren?

Voor het maken van een afspraak zodat je gevaccineerd kan worden, kun je bij verschillende instanties terecht. Je kunt bijvoorbeeld een afspraak maken met je huisarts om een verwijsbrief op te halen, maar ook is het mogelijk om via de website van het RIVM en de GGD een afspraak te maken. Echter, het kan dan wel lang duren voordat je gevaccineerd wordt. Mocht je haast hebben, dan kun je je het beste laten vaccineren door een commerciële partij in Nederland. Het voordeel is dat je erg snel gevaccineerd kan worden, soms zelfs de volgende werkdag. Een nadeel is dat je zelf de kosten moet betalen en geen vergoeding krijgt van je verzekeringsmaatschappij. 

 

Mogelijke bijwerkingen 

Veel mensen zijn bang om zich te laten vaccineren. Dit kan komen door het zien van een naald, maar ook kan dit met de bijwerkingen te maken hebben. Het klopt inderdaad dat elk vaccin voor bijwerkingen kan zorgen. Dat heeft ermee te maken dat je lichaam moet leren vechten tegen het virus. Dit is een natuurlijke reactie en kan ervoor zorgen dat je last krijgt van hoofdpijn of misselijkheid. Mocht je bijwerkingen hebben, dan moet je niet in paniek raken en contact opnemen met je huisarts.